Koncerter med La Bande du Roi

Tidlig Musik i Danmark præsenterer
LA BANDE DU ROI

Koncerterne er
26. August kl. 19.30 Treenighedskirken, Grådybet 23, 6700 Esbjerg (fri entré)
27. August kl. 16.00 Tøjhusmuseet, Tøjhusgade 3, København K (Entré 90/50/ gratis for medlemmer af TMDK)
28. August kl. 19:07 Mariakyrkan, Helsingborg, Sverige (fri entré)

La Bande du Roi er et blæserensemble der baserer sig på at genskabe billedet af at være militærmusiker i de nordiske arméer i slutningen af 1700-tallet.

På den tid marcherede oboister og slagtøjsspillere foran de store hære når de drog i krig. Musikken der blev spillet var af fransk forbillede.
La Bande du Roi har lavet et musikdramatisk program der kommer hele vejen rundt om livet som militærmusiker. Musikerne skulle både stille op til marcher og til fest og banket spil om aftenen, sommetider kan der også have været plads til at spille musik om den tabte kærlighed, der måtte efterlades i hjemlandet. Musikerne optræder i historiske uniformer og på historiske instrumenter.

Til koncerten i Tøjhusmuseet optræder også to fægtere fra Nordisk Scenekamp Forbund der på dramatisk vis genskaber fægtescener fra de store nordiske krige.

La Bande du Roi består af Christopher Colin (S), Pernille Petersen (DK), Jochen Schneider (D), Hanna Loftsdottir (IS) og Daniel Pålsson (S). Fægtere: Marianne G. Petersen og Rune Pommer.

Læs mere på www.labandeduroi.com

www.labandeduroi.com

Pressen skrev:
“Välljudande final som bjöd på fransk barock i svensk karolinsk mundering” “en ekvilibristisk uppvisning i tidigt 1700-tals militärmusik på tidstypiska instrument”.

La Bande du Roi (det kongelige orkester) under ledelse af oboisten CHRISTOPHER COLIN, er et professionelt ensemble med base i Øresundsregionen. La Bande du Roi består af et varierende antal udøvende musikere af internationalt tilsnit, alle med dyb passion, højt niveau og stor vitalitet og som hver og en er udprægede specialister og velkendte profiler på sine originalinstrumenter.

labandeduroi1

FOTO: ANDERS MATTSSON

Ensemblet koncentrerer sig hovedsageligt om træblæserintrumentet Hautbois (obo), der udvikledes fra skalmejen i Frankrig i slutningen af 1660erne, og har specialiseret sig i at fremføre dette instruments brede militær, march og hofmusikalske repertoire som spilledes inden for det kongelige etablissement og hofkredse under Solkongen Louis XIVs usædvanligt lange og æstetiske regeringsepoke i Frankrig. Når La Bande du Roi eksklusivt udvider sig til et militærmusisk eliteorkester, fremføres blandt andet forskellige autentiske marcher fra tiden direkte fra bevarede manuskripter. Det er dels de stilskabende fra Frankrig, dels de svenske fra den svenske stormagtstid, som alle er fundet i arkiver i Sverige og Frankrig. Som nogle eksempler kan nævnes Marche pour les Gardes du Roy, Marche des Mousquetaires, Marche de Narva, Marche de la Garde Royale à Stockholm og Marche General Topps Dragoner som er fra Stålhammararkivet, Philidormanuskriptet og Gustaf Blidströms Tobolskmanuskript.

Instrumentalisterne der optræder i fuld mundering i form af autentiske KAROLINSKE UNIFORMER fra 1670/80’erne, fremfører et koncertprogram bestående af musik fra den tidsepoke som i Frankrig kaldes “Le Grand Siècle” – Det Store Århundrede hvor Solkongen Louis XIV var monark for en af Europas stormagter. Under denne stormagtstid spillede Frankrig en dominerende kulturel hovedrolle med stor spredning til andre Europæiske hofstater. Da Sverige som militær stormagt i Nordeuropa med besiddelser rundt om Østersøen og i Nordtyske provinser regeredes af Kong KARL XI og KARL XII, virkede KAROLINERNE med deres mangefacetterede musik, med de tydelige franske referencer, inden for den militære virksomhed.

De forskellige originalinstrumenter som musikken fremføres på er HAUTBOIS, TAILLE, BASSON, FLUTES, TAMBOUR, TIMBALLES, MUSETTE DE COUR, BASSE DE VIOLE, GUITARRE, THÉORBE og CLAVECIN. Blandt nogle af komponisterne kan nævnes den potente og magtfulde JEAN-BAPTISTE LULLY samt mestere som LAMBERT, PHILIDOR, MARAIS, DE VISÉE, CHARPENTIER, HOTTETERRE, COUPERIN og DE LA BARRE. I Sverige på samme tidspunkt finder vi flere medlemmer af musikerslægten DÜBEN, med Gustaf Düben som var hofkapelmester i Stockholm.

At være i kongelig tjeneste som “HAUBOIST” kunne indebære at man ikke bare forventedes at kunne beherske forskellige musikalske arbejdsopgaver indenfor de noble hofsaloners draperede gardiner eller kirkens åndelige mure, men også ved ceremonielle processioner og optrædender ved højtideligheder samt ikke mindst ude i felten som regimentsoboist. I de militære opgaver marcherede oboisterne i infanteriet som officerer og havde kommando over de kongelige trommeslagere og “piberne”. Denne sidstnævnte udvidelse af det flerstemmige oboband blev et fransk forebillede, som på kort tid tillempedes i de øvrige europæiske hære fra slutningen af 1600-tallet, og blev standard igennem hele 1700-tallet. Denne facon var standard helt frem til begyndelsen af 1800-tallet da messinginstrumenterne udvikledes og tog over indenfor regimentsmusikken.

Først i Sverige var LIVGARDEN som allerede i år 1678 havde OTTE oboiststillinger. Allerede fire år senere ved indførelsen af Karl XIs nye indelingsverk 1682, fik hvert inddelt regiment FIRE oboister med placering i selve regimentsstaben. Gennem denne indførelse skabtes en lille eksklusiv musikergarde med brede anvendelsesmuligheder, som i tjeneste spillede alt fra MARCHER til KORALER og underholdende TAFFEL- og DANSEMUSIK.

Johann Sebastian Bach’s storebror Johann Jacob eller “Stockholms-Bach” er bare et eksempel, som år 1704 tog tjeneste som karolinsk oboist i Karl XII’s hær under den Store Nordiske Krig. Da den svenske hær led et sønderknusende nederlag mod Peter den Stores russiske armé ved slaget ved Poltave 1709, undslap oboisten og inden da trommeslageren Johann Jacob fangeskab i Rusland. Efter et kortere besøg i Konstantinopel endten han efterhånden igen i Stockholm hvor han fra 1713 lykkedes at få tjeneste som fløjtenist i hofkapellet i Stockholm, en position han beholdt frem til sin død i 1722. En anden særdeles interessant detalje som også vidner om brugen af træblæserinstrumentet Hautbois i den svenske militærorganisation, er en genfunden handelsfaktura dateret til 15. juni 1685 mellem en af Nordeuropas med fremtrædende træblæserinstrumentmagere og den Svenske Flåde i Kalmar, som afser en bestilling og leverance af 40 træblæserinstrumenter hvoraf et antal “FRANSCHE HAUBOIS”.

Læs mere på www.labandeduroi.com

[media id=19]
Blokfløjtesolo fra koncertprogrammet: William Hill, Bird Fancyer’s delight suite

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *